آیا مداح میتواند پول بگیرد؟
به گزارش تعامل به نقل از برنا، برگزاری مراسم عزاداری برای حضرت سیدالشهدا(ع) یکی از سنتهایی است که همه ساله مردم مسلمان جهان در نقاط مختلف آن را برپا میکنند. سوالاتی درباره نحوه برگزاری این مراسمهای معنوی مطرح شده است که در ادامه نظر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی درباره برخی از آنها را میخوانید:
سخنرانان و مداحان مجلس عزاداری
سوال: نظر حضرتعالی در مورد مدّاحی چیست؟ و یک مدّاح اهل بیت علیهم السلام چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
پاسخ: مدّاحی اهل بیت عصمت و طهارت سلام الله علیهم اجمعین چنانچه برای خدا باشد عبادت است و اجر عظیم دارد و به همین جهت مداح باید اهل تقوا و مقید باشد اشعاری که میخواند خلاف واقع و دروغ نباشد و این عبادات را تا میتواند به قصد قربت انجام دهد تا از مثوبات آن برخوردار شود هر چند گرفتن مزد در برابر آن اشکال ندارد.
سوال: بعضی از مداحان به گونهای ذکر حسین حسین میگویند که موجب شور و هیجان میگردد و همراه با سینه زدن و گریه کردن، جست و خیزی در جمعیت، ایجاد میشود. آیا این کار صحیح است؟
پاسخ: اگر نوحه خوانی و مداحی به صورت غنا باشد حرام است.
سوال: آیا مداحی که با ریتم موسیقی و به صورت غنا خوانده شود حرام است؟
پاسخ: بلی؛ حرام است.
سوال: آیا دریافت وجه توسط مدّاح و سخنران در عوض مداحی و سخنرانی در مجالس عزاداری سیدالشهداء علیهالسلام جائز است؟
پاسخ: جائز است.
سوال: مداحان در اثنای دعای کمیل و ندبه و زیارت عاشورا، اشعار یا روضه میخوانند، این کار چه حکمی دارد؟
پاسخ: بهتر است دعاهای وارده را بدون این که در اثنای آنها شعر و یا چیز دیگری خوانده شود بخوانند ولی خواندن روضه صحیح در بعضی مواضعی که مناسب دعاست اشکال شرعی ندارد؛ بلی اگر طوری در این کار، افراط شود که از صورت دعا خواندن خارج شود معلوم نیست ثواب آن دعا را داشته باشد.